Stokkmaur

Stokkmaur

Del denne saken

Med vår og varme våkner også mauren opp i naturen. Vi ser i disse dager at maur finner veien inn i hjem på leting etter næring.

Stokkmauren bygger ofte reir i tre eller jord. Et samfunn kan bestå av mer enn 10 reir, 1-5 dronninger og flere tusen larver og arbeidere. Fra sent i mai til tidlig i juli (avhengig av landsdel) svermer hanner og unge dronninger, hvorpå hannene dør og dronningene forsøker å etablere nye samfunn. Larvene fôres av arbeiderne med honningdugg (fra bladlus) og insekter. Etter svermingen og paringen forsøker dronningene å starte en ny koloni. De få som lykkes, bruker 7 til 10 år på å etablere et samfunn, som selv produserer dronninger og hanner. Et etablert samfunn kan eksistere i mange år og utvides med flere reir. Utvidelsen foregår på våren eller tidlig om sommer. Dette betyr at dersom det oppleves flyvemaur inne, er det sannsynlig at dette samfunnet har eksistert i konstruksjonen i mer enn 7 år. Stokkmaur finnes over hele landet, men er vanligst i Sør-Norge.

Lokalisering av maursamfunn.

Ved bekjempelse bør reir lokaliseres ved at du følger maurstier, se etter hvor mauren kaster ut treflis/spon og isolasjon fra reirbyggingen. Har maur funnet veien inn i bygg, kan man også lytte etter «krafsing» fra maurreir i vegger.

Bekjempelse.

Dersom du har fått lokalisert stokkmaur i konstruksjonen på et bygg vil fjerning av en tue kunne gjøres med en direkte bekjempelse. Det vil i praksis si fjerning av hele samfunnet. Dette kan fysisk utføres ved anvendelse av støvsuger, eller en kan benytte sprøytemiddel direkte i samfunnet.

Dersom det ikke lykkes å få med seg, eller ta livet av, dronning og hele samfunnet, kan det re-lokalisere til andre steder I konstruksjonen. Det er da fare for at det kan dannes flere satellitt-kolonier ut ifra den opprinnelige kolonien.

Ved mistanke om stokkmaurangrep anbefales det å ta kontakt med profesjonelle.

RenTox kan hjelpe deg.