Sopp og soppskader

Sopp og soppskader

Del denne saken

Høsten er tiden for hyggelige turer i skog og mark, for sanking av matsopp.

Mange bruker mye tid på å lete etter en kantarellåker, eller gode steder for å sanke steinsopp, rabarbrasopp eller andre gode spiselige sopper.

Det kreves en god del kunnskap om hvilke sopper du trygt kan sanke – og hvilke du absolutt ikke bør ta med deg hjem. Sjekk med kyndige på lokal soppkontroll før du går i gang med å tilberede soppene i en matrett.

Ikke alle sopper som vokser i skogen er spiselige, og forveksling av giftsopp med matsopp kan føre til alvorlige soppforgiftninger.

Det er ikke bare i skogen det nå er tid for å se etter sopp – noen sopparter er adskillig mer «kortreist»

Etter å ha gjennomført en vellykket sopptur i skogen, er det ikke synet av soppvekst i huset en ønsker når en kommer hjem sier Stig Holm i Rentox as.

Når tid sjekket du sist i kjeller, krypkjeller og på loftet etter fukt og soppangrep?

Etter en regnfull sommer i Bergen opplever RenTox as å få svært mange henvendelser fra fortvilte hus og hytteeiere, som har registrert at det har oppstått vekst av råtesopp i kjellere og krypkjellere sier Stig Holm.

Vi mottar daglig henvendelser fra huseiere som har påvist noe ubestemmelig som vokser på veggoverflater, eller nærmere «tyter ut» mellom veggpaneler i kjellerrom.

 

Holm opplyser at noen opplever å ha vært på hytten en liten uke, og kommer hjem for å se at

soppen «tyter ut» av veggene.

Andre opplever at det under sofa eller reol, ved gulvlist har vokst frem et stort frukt- legeme på den korte tiden de har vært bortreist.

 

 

Å ta turen ned i krypkjeller etter mange år, kan for noen være en nærmest sjokkartet opplevelse.

Soppangrep som får vokse og utvikle seg over tid kan føre til bli svært kostbare å utbedre.
Det er ikke uvanlig at det påløper flerfoldige hundretusener å utbedre en soppskade som har fått utvikle seg over tid. I noen tilfeller snakker en om millionbeløp.

 

Undersøkelser og skadeforebyggende tiltak:

Mange av disse tiltakene kan en relativt enkelt utføre selv, men ønsker en bistand fra spesialister til å kontrollere loft, kjellere og krypkjeller- ta kontakt med et firma som har spesialisert seg på soppskader.