Slik unngår du småkryp på kjøkkenet – kjøp kun det du trenger

Slik unngår du småkryp på kjøkkenet - kjøp kun det du trenger

INSEKTER I MELET: Melbiller og andre skadedyr er glade i tørrvarer som mel. Foto: Shutterstock

Del denne saken

Melbiller og andre skadedyr er glade i tørrvarer som mel, korn, nøtter og frokostblandinger. Ikke oppbevar store mengder tørrvarer, hvis du vil unngå småkryp på kjøkkenet. Bruk opp det du har før du kjøper nytt, råder Norsk Hussopp Forsikring.


Koronakrisen har ført til tomme hyller i mange matbutikker. Folk har hamstret tørrvarer med lang holdbarhet, slik som mel- og kornprodukter, pasta og ris. Når ferskt brød likevel finnes i butikkene, kan mel- og kornvarer bli stående lenge i skapet. Der blir de fristende matfat for skadedyr som for eksempel melbiller og tørrfruktmøll.

– Det hender at det følger med melbiller i melet man kjøper. Det er naturlig, og ikke farlig. Men de bør ikke få utvikle seg, derfor er det viktig å ikke oppbevare mel og kornvarer for lenge i kjøkkenskapet, sier Øyvind Magerøy, fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Hans viktigste råd for å unngå småkryp på kjøkkenet er å ikke oppbevare store mengder tørrvarer i kjøkkenskap og skuffer.
– Kjøp det du trenger, og bruk det opp før du kjøper nytt. Slik sikrer du en viss omløpshastighet på matvarene og unngår at biller, møll og larver får formere seg fritt i posene og eskene, sier han.

Vask kjøkkenbenken
Når du heller frokostblanding i en skål eller setter fra deg en melpose, havner det ofte et tynt lag av melstøv på benken eller bordet. Og gjerne også i sprekker der man kanskje ikke har fuget godt nok. Dette er et fristende matfat for insektene.

– For å redusere sjansen for ubudne gjester på kjøkkenet, er det viktig å tørke over de flatene der det samler seg støv og smuler, sier Magerøy. Han oppfordrer også til å rengjøre hyller og skuffer når man ser tegn til at innholdet har kommet ut av posen.

Oppblomstring av skadedyr om våren
Insekter formerer seg raskere ved høye temperaturer, derfor ser vi økt aktivitet av sesongbaserte insekter i sommerhalvåret. Det gjelder også i kjøkkenskap og skuffer. I tillegg kan møll og andre flyvende insekter komme inn i hus og leilighet gjennom åpne vinduer og dører. 

– Har du åpnede pakker med mel- og kornprodukter, bør disse oppbevares tørt og kjølig. Gjerne i kjøleskapet hvis det er plass. Det kan også oppbevares i tette bokser eller poser. Er det allerede et insektegg i melposen, hjelper det ikke at den er tett. Men da unngår du i hvert fall at skadedyrene sprer seg til andre matvarer, eller til kriker og kroker bak kjøkkenskap og benker. Lave temperaturer hjelper for å unngå at egg utvikles og at insekter formerer seg, sier Magerøy.

Ikke bruk gift på kjøkkenet
Hvis uhellet først er ute og du har fått skadedyr på kjøkkenet, er den klare oppfordringen at du ikke skal bruke gift for å bli kvitt dem.

– Gift hører ikke hjemme på kjøkkenet. Vær tålmodig, let etter årsaken og fjern den, råder Magerøy. 

– Først må du finne ut hvilket dyr det er. Når du har identifisert det, er det enklere å sette inn riktige tiltak. Det finnes gode oppskrifter på Folkehelseinstituttets nettsider. Følger du disse, vil problemet bli borte, sier han.

Syv tips til et insektfritt kjøkken
1. Ikke kjøp mer enn du trenger.
2. Bruk de eldste matvarene først.
3. Ta en jevnlig opprydning i matskap- og skuffer.
4. Vask overflater der det er melstøv og smuler.
5. Åpnede pakker med tørrvarer oppbevares tørt og kjølig, gjerne i kjøleskap.
6. Tørrvarer med emballasje av papp eller papir kan oppbevares i tette bokser eller poser.
7. Ikke bruk gift!

Vanlige insekter i kjøkkenskap
• Sagtannet melbille finnes oftest i melvarer som korn, kjeks og knekkebrød.
• Tørrfruktmøll liker tørkede dadler, rosiner, nøtter, mel og kornvarer. Kan ofte komme med frokostblandinger.
• Fleskeklanner, en bille, liker kjøttvarer, proteinholdig mat og tørre matvarer.
• Brødbiller og tobakksbiller liker krydder.
• Støvlus lever av muggsopp og liker mat med mugg.

Kilde: