Hvis du hører krafselyder i veggen kan det være rotter

Hvis du hører krafselyder i veggen kan det være rotter

UNNGÅ ROTTER OG MUS: Det aller viktigste tiltaket er å hindre at de kommer inn.

Del denne saken

Mange blir skrekkslagne bare av tanken om å få rotter i hus. Det er imidlertid mulig å få bukt med problemet, og det er også en del ting man kan gjøre for å forbygge en rotteinvasjon.

– De liker seg på skyggefulle steder og er aller helst aktive om natten mens du sover, sier skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring, Svein Stormoen.

Rotter er nærmest altetende. Det er også vanlig at de gnager på ting som ikke er spiselige, som for eksempel slangen til en vaskemaskin eller isolasjonen på ledninger. Derfor kan rotter noen ganger være den direkte årsaken både til vannlekkasjer og branner. Rottene har også en utrolig evne til å ta seg inn i bygninger. De trenger nemlig bare en åpning på 12 millimeter for å presse seg inn, men de kan like gjerne ta seg inn via avløpssystemet og komme ut av toalettet.

– Siden rottene ofte bor inni veggen, i taket eller under gulvet, kan mange ha dem i hus uten å være klar over det. Men hvis du hører krafselyder, for eksempel inni veggen, så kan det godt være rotter som lever der inne. Dersom du ønsker å finne ut av om det finnes rotter der du bor kan du se etter rotteekskrementer. De er sylindriske og er et sted mellom 10 og 17 millimeter lange. Du kan også se etter gnagemerker, eller strø mel langs veggene der du mistenker at de oppholder seg. På den måten kan du se om de avsetter spor i melet, fortsetter skadesjefen.

Ikke inviter rottene inn

De aktive skapningene elsker fettet som samler seg i avløpsrørene og mat de måtte finne i kloakken. Derfor er det en god regel å følge rådet om at det eneste som skal i do er bimmelim, bommelom og litt papir – ikke mat, rester av ribbefett eller andre ting som rottene liker å sette tennene i. For å unngå fett i avløpet kan man enkelt tørke av stekepanna med et papir som kastes i søpla. Frityrolje kan man helle tilbake i flasken eller over på en melkekartong og kaste i restavfallet. Grillmarinader skal heller ikke skylles ned i vasken, men tørkes bort og kastes i søpla. I det hele tatt er det viktigste man kan gjøre å fjerne tilgangen på mat. Nedfallsfrukt bør fjernes og eventuelle kompostbinger bør være lukkede. Å være forsiktig med å mate fuglene, ikke sette søppelposene på gulvet eller kaste avfall på bakken er også gode råd.

– I tillegg er det lurt å sikre bygningen slik at rottene ikke kommer inn, for eksempel ved å tette sprekker og bruke en finmasket netting i lufteventilene i kjelleren. Klipp plenen, hold det ryddig og ikke plant busker og trær tett inntil bygningen, oppfordrer Stormoen.

Å sjekke loft og kjeller jevnlig, at vannlåsen på toalettet virker som den skal og å ha gode rutiner for renhold er også gode tiltak.

Ditt og styrets ansvar

Hvis du bor i et boligsameie og har mistanke om at dere har et rotteproblem, bør du kontakte styret eller vaktmesteren med en gang slik at det er mulig å få bukt med problemet før det eskalerer. Det er gjerne styret som har ansvar for rutiner som sikrer at søppelhåndteringen og renholdet i fellesarealene er som det skal. Men siden det er i alles interesse at man ikke få rotter i bygningen, bør alle beboere være med å bidra til å holde det rent og ryddig, samt passe på at lokket på avfallsbeholderne alltid er lukket.

Sånn blir du kvitt dem

Mange syns det er svært ubehagelig å ha rotter i bygget der de bor, og føler at det kan være en stor belastning. Siden rottene ofte gjemmer seg i vegger og tak, kan det bli et skikkelig problem med lukt, avføring og smitterisiko. Det kan bli kostbart å bli kvitt dem, samtidig kan rottene også forårsake store materielle skader. Men det lar seg gjøre å bli kvitt dem. Noen ganger er det flere parallelle tiltak som skal til – både tiltak som virker forebyggende og tiltak som er bekjempende. Rottefella er det mest effektive hjelpemiddelet for bekjempelse, og hvis du oppdager angrep der du bor så anbefales det å sette ut mange feller. Gift kan settes ut i åtestasjoner, men vær klar over at hvis man benytter gift, og rottene går inn i veggen for å dø, så kan rotteliket utvikle en veldig kraftig og ubehagelig lukt.

– Vær også klar over at det ikke er lov å sette ut ubeskyttet gift, eller å bruke gift som et forebyggende tiltak. Det aller beste er å overlate bekjempelse med gift til fagpersoner, avslutter Stormoen.

Sjekkliste for forebygging

Kilde: