Nå kryper mauren inn i huset – disse tegnene bør du se etter

Nå kryper mauren inn i huset – disse tegnene bør du se etter

NÅ VÅKNER MAUREN: Er nyttinge i naturen, men kan gjør skade på bygninger. Foto: Norsk Hussopp Forsikring

Del denne saken

I naturen gjør den nytte for seg, men i hjemmet er den ubuden og kan gjør skade. Slik forebygger du maur i huset, og dette gjør du hvis skaden er skjedd.

Våren er i anmarsj, og mauren våkner. Mens de tallrike, små krabatene gjør enorm nytte for seg ute i naturen, kan de gjøre tilsvarende skade på hus og hytter.

Og de tar gjerne turen inn, hvis anledningen byr seg.

– Grunnen til at mauren forviller seg innendørs på våren, er at den leter etter mat. Når den våkner tidlig kan det være vanskelig for den å finne mat ute, forklarer skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Han legger til at boligen din derfor er mindre attraktiv hvis mauren ikke finner mat der.

– Det viktigste du kan gjøre, er å holde det rent og ryddig. Støvsug jevnlig, fjern smuler, og vask bort mat, sukkersøl og den slags. Dernest er det viktig at boligen er så tett som mulig, sier Stormoen.

Jobben starter ute
Det er vanskelig å forebygge uønskede maur-besøk hjemme, men det finnes likevel enkelte forberedelser du kan gjøre.

– Jobben starter utendørs. Det første du bør sørge for, er å holde utearealet ryddig. I tillegg er det greit å notere seg at maur ikke liker grus og småstein. Og så er det lurt å fjerne potensielle boliger, fortsetter skadesjefen.

Akkurat hva som kan være en potensiell maurbolig, avhenger av maurtypen det er snakk om.

For eksempel lever stokkmaur i gamle røtter og stubber. Hvis du har slike i hagen eller i nærområdet, kanskje fordi du bor i nærheten av et hogstfelt, kan du være i faresonen for besøk av denne maurtypen. Dette er den største skadevolderen i et hus.

Mauren som lever i de velkjente maurtuene, er skogsmaur. Ser du maurtuer rundt der du bor, kan det dukke opp skogsmaur hjemme.

Sist, og i denne sammenheng også minst, er maurtypene som omtales som småmaur. De finnes nærmest overalt, sier Stormoen.

– Småmaur finner du så å si under hver eneste plante, i plantejord, og under pyntesteiner i blomsterbedet, for å nevne noen eksempler. Den er enda mer sesongbetont enn sine større artsfrender, og dukker gjerne opp på våren og høsten. Den kan oppfattes som plagsom, men gjør ikke skade på friskt trevirke.

Mindre maur i Nord-Norge
Selv om det finnes maur i hele Norge, er enkelte landsdeler mer utsatt enn andre. Generelt er det slik at det er mindre maur jo lengre nord du kommer.

– Vi har maur fra Mandal i sør til Kirkenes i nord, men det er mindre av den nordover. Hovedtyngden av maurbestandene finner vi på Sørlandet, i området rundt Oslofjorden, og på Østlandet for øvrig, sier Stormoen.

Ikke få panikk
Når uhellet først er ute og mauren har tatt seg til rette i huset ditt eller hytta di, er ekspertens råd at du skal ta det med ro. Selv den mest fryktede maurarten, stokkmaur, bruker årevis på å gjøre skade i boligen.

Samtidig skal du selvsagt være påpasselig. Jo før du bekjemper mauren, jo mindre er sjansen for problemer.

Tegn på maur i huset
Her er tegnene du skal se etter dersom du mistenker maurangrep:

Kilde: