Nå kommer de hjem til deg

Nå kommer de hjem til deg

Foto: Pixabay

Del denne saken

Det er ikke bare gule blader på trærne og fyr på peisen som betyr at høsten er her. Hver høst får mange et særdeles uønsket besøk i boligen sin. For det er nå rotter og mus trekker inn i hus, hytter og leiligheter.

– Slike plager er et klassisk høsttegn og hvert år ser vi en økning i henvendelser om skadedyr, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren, i en pressemelding.

Har de først kommet seg inn i en bolig, blir det dyrt.

I snitt koster hvert skadedyrangrep rundt 60 000 kroner, ifølge tall fra Frende. De verste skadene koster flere millioner å utbedre, heter det i meldingen.

– De skadedyrene vi ser mest av om høsten er mus, rotter og veggedyr, sier Øyvind Magerøy i Norsk Hussopp Forsikring i pressemeldingen.

Det er et par ting du kan gjøre for å unngå uønsket besøk. Noe av det mest effektive er å sørge for at de ikke får mat. Både søppel, nedfallsfrukt, fuglemat og dyrefôr er mat for skadedyr.

Du kan også sjekke om du har skadedyr i hus ved å se etter ødelagt isolasjon og ledninger, avføringsrester, skrapelyder, lukt eller spor, skriver forsikringsselskapet.

Gode råd mot skadedyr:

1. Gå rundt huset og tett alle små åpninger. En mus trenger bare seks millimeters åpning for å komme seg inn, en rotte rundt det dobbelte. Sjekk spesielt under kledning, rundt hull der ledninger og kabler går inn i huset, samt rundt vinduer og dører.

2. Tett eventuelle hull med noe som gnagerne ikke kan spise seg gjennom. For eksempel metall- eller hønsenetting.

3. Hold det ryddig rundt huset, hytta, i garasje og bod. Gnagere kan fint gjemme seg i stabler med bildekk, esker eller ved som står opp mot bodveggen.

4. Ikke ha mat i utette beholdere i bod eller kjeller.

5. Hvis du har frukttrær i nærheten av huset ditt, rydd bort nedfallsfrukt. Ikke la det ligge på bakken og friste smågnagerne.

6. Sørg for at alle søppelspann er skikkelig lukket så ikke rotter og mus får tilgang til matrester.

7. Ikke søl fuglemat rundt matstasjonen.

TIPS: Husk do-vett! Hvis du kaster ting i toalettet som ikke skal være der fører det til tette avløpsledninger, oversvømmelser, stopp i pumpestasjoner, forurensing av naturen og at rotteplagene øker. Derfor skal du aldri kaste dette i toalettet:

Sminkefjerner

Kilde: