Lyder kan avslører skadedyr og insekter – Av og til kan du høre at noe er i gjære

Lyder kan avslører skadedyr og insekter - Av og til kan du høre at noe er i gjære

DU KAN HØRE STOKKMAUREN JOBBE: Spiser ikke treverket, men gnager ganger for å gjøre plass til bolig. Foto: Norsk Hussopp Forsikring

Del denne saken

Hører du en kneppelyd, knitrende bruselyd, gnaging eller krafsing i veggen? Du tenker kanskje ikke over det, men noen ganger kan hørselen være et godt hjelpemiddel for å ha for å avdekke både skadedyr og insekter.

Du kan høre stokkmauren jobbe

Stokkmaurangrep kan ofte avdekke råteskader siden stokkmauren er en mester til å finne frem til råte. Hver sommer når stokkmauren svermer, sender de ut tusenvis av droner som leter etter steder der det fint å etablere seg. I jakten leter de nærmest over alt:

– I luftespalter, bak kledningen, eller under sviller. Hvis det finnes en åpning så finner stokkmauren fram til den, sier Øyvind Magerøy som er fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Stokkmauren avgir også lyder, derfor kan du høre at de jobber. Årsaken er at den biter av trevirket på samme måten som du gjør når du bruker en knipetang.

– De spiser ikke i treverket, men fjerner materialet for å lage ganger som de trenger for å bygge samfunnet sitt. Da kan du høre at de jobber inni materialene. Du trenger ikke legge ørene inntil en gang, fortsetter Magerøy.

Å banke på materialene kan også være en metode for å avdekke om noe er galt. Hvis du finner steder der materialene avgir mindre klang, så kan det tyde på at materialene er hule. Det kan for eksempel bety at du har stokkmaur. Er det derimot klang i materialene, så betyr det også at de består av hel ved, og da har du neppe noe problem akkurat der.

Lyd er lite egnet til å finne nedbrytning som følge av råteskader. Råteskadde materialer oppleves trolig annerledes med hensyn til klang og lyd, men dette vil ikke være utløsende for at man oppdager råteskadene. Der vil trolig visuelle forhold, kombinert med lukt og lignende være sentralt.

Husbukk som lager kneppelyd
Mens stokkmauren finnes over hele landet, er husbukken mye mer stedegen, og trenger helt spesielle klimatiske forhold for å trives. Derfor finnes husbukken stort sett bare i områdene fra Sørlandsporten til Lindesnes, men man har også unntaksvis funnet kolonier i enkelte fjordarmer på Vestlandet og på Hvaler.

– Akkurat på samme måte som kaniner foretrekker fersk salat, foretrekker husbukken ferskt treverk. Noe av det aller beste den vet er derfor tømmerbygninger som nettopp er bygd og hvor konstruksjonen står og tørker, forklarer Magerøy.

– Noen ganger går det an å høre husbukken også. Larvene lager kneppelyder når de biter i materialene og denne lyden kan det være mulig å høre hvis det ellers er stille i rommet. Dette forekommer særlig i den varme årstiden, tilføyer han.

Rotter og mus krafser og gnager
– Når vi leter etter skadedyr og insekter bruker vi bestandig alle sansene, og hørselen er én av dem. Imidlertid er også luktesansen veldig viktig for å avdekke om du har et mus- eller rotteproblem. Disse gnagerne tisser og bæsjer overalt. Det avgir en kvalmende og ofte litt søtlig lukt. Enda verre er det hvis en rotte dør inni en vegg, for da kan den ligge og avgi lukt i mange måneder, og det lukter helt forferdelig, sier Magerøy.

– Hvis du har problemer med rotter kan du virkelig også få bruk for hørselen. Noen ganger veier rotter en halvkilo, derfor hører du dem veldig godt hvis du har dem i veggen. Saker som kommer til oss, og som har med rotter å gjøre, er nesten aldri gamle. Årsaken er at de lager så mye lyd når de krafser og gnager, sier fagsjefen.

Mus er mye mindre, og veier kanskje ikke mer enn 20 gram. I mange tilfeller kan de likevel høres når de romsterer og krafser i vegger og gulv, eller når de piler over platene på nedlektede himlinger. Siden det er mye vanskeligere å høre lyden av mus, enn av rotter er det ikke uvanlig at man kan ha mus i mange år uten å være klar over det.

Kilde: