Ikke dekk opp for rottene – Slik håndterer du restefettet fra julematen

Ikke dekk opp for rottene - Slik håndterer du restefettet fra julematen

GNAGER: Rotter gnager på det de kommer over og kan gjøre stor skade. FOTO: Shutterstock

Del denne saken

Rotter i boligen oppleves vanligvis svært belastende og kan medføre store skader. Fett og matrester i vask og toalett er nesten som å legge ut åte for rottene.

Kan gjøre store skader hvis de kommer inn
Norsk Hussopp Forsikring har hittil i år fått inn mer enn dobbelt så mange saker på mus og rotter som i fjor. Rotter er nærmest altetende og spiser og gnager på stort sett alt de kommer over.

– Det er også vanlig at de gnager på ting som ikke er spiselig, som for eksempel slangen til en vaskemaskin eller isolasjonen på ledninger. Derfor kan de noen ganger være den direkte årsaken både til vannlekkasjer og branner, forklarer Svein Stormoen skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.


Rotter i hus oppleves som et stort problem for de fleste. De kommer seg inn langs hull i bakken, langs grunnmuren, gjennom ventiler, luftekanaler og rørgjennomføringer.

– Gnagerne kan komme seg inn på de utroligste måter og trenger kun en åpning på 12 mm for å presse seg inn. De kan også komme inn i huset via toalett eller rørsystemet, sier Svein Stormoen skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Kast matrester og fett i matavfall
I juletiden spises det mye fet mat som ribbe, pinnekjøtt og bacon til lutefisken. Dessverre er det mange som heller fettet ut i toalettet eller skyller det ut i vasken. Rotter er gode svømmere og kan komme inn i huset via toalett eller rørsystemet. 


– Fett etter ribbe og pinnekjøtt er god mat for rottene. Skyller du ned fett og annet restavfall i toalettet eller vasken så vil dette stivne etter kort tid, og det er nesten som å legge ut åte for rottene, de elsker det, forteller Stormoen.

– For å unngå fett i avløpet kan man enkelt tørke av stekepanna med et papir som kastes i søpla. Frityrolje kan helles tilbake i flasken eller over på en melkekartong som kastes i restavfallet. Restefett fra pinnekjøtt og ribbe skal ikke skylles ned i vasken, men tørkes bort og kastes i søpla, forklarer Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.


Tegn på rottebesøk
Rottene liker seg på mørke skyggefulle områder og er hovedsakelig aktive om natta. Siden rottene ofte bor inni veggen, i taket eller under gulvet, kan mange ha dem i hus uten å være klar over det. De avsløres ofte av krafselyder i vegger og tak. 


– Hører du krafselyder, for eksempel inni veggen eller i himlingen, så kan det være rotter som lever der inne. Andre tegn på rotter er rotteekskrementer. De er svarte, sylindriske og er et sted mellom 12 og 25 millimeter lange. Du kan også se etter gnagemerker, eller strø mel langs veggene der du mistenker at de oppholder seg. På den måten kan du se om de avsetter spor i melet, avslutter skadesjefen.

Slik unngår du rottebesøk
Å få rotter inn i huset vil være en stor belastning for de fleste. De kan gjemme seg i vegger og tak og det kan bli et stort problem med lukt og avføring. I tillegg kan de gjøre store materielle skader, og de kan være vanskelig å bli kvitt.


For å unngå å friste rottene unødig og holde dem ute av huset har Norsk Hussopp Forsikring følgende råd:

Kilde: