Flyvende Maursverm? Ingen Grunn Til Panikk

Flyvende Maursverm? Ingen Grunn Til Panikk

VARME: Varme er en utløsende faktor for når mauren velger å sverme. Foto: Shutterstock

Del denne saken

Sommeren er høysesong for flygemaur. De kan være ubehagelige, og de kan komme i tusenvis. Men det varer bare en dag eller to, og er ikke farlig eller skadelig. – Hold dører og vinduer lukket slik at de ikke kommer inn, råder skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring

– Hver sommer får vi en rekke henvendelser fra folk som bekymrer seg for maur med vinger. Mange tror at flygemaur er en egen maurart, men det er bare «vanlige» maur som får vinger og svermer i en kort periode for å pare seg, forteller Svein Stormoen.

Store svermer

Flygende maur kan oppleves både plagsomme og overveldende når de flyr i hopetall om sommeren. De kan sette seg i håret, på klærne, på huden, eller lande i salaten på tallerkenen. Har du en hvit parasoll kan den bli svart av flygemaur et par dager hver sommer. En sverm kan bestå av flere tusen individer.

Sommer er høysesong

Varme er en utløsende faktor for når maurene velger å sverme. Derfor er det høysesong for flygemaur fra juni/juli og frem til august/september. I tillegg til temperatur, luftfuktighet og vindstille vær, må maurene også ha fått tilstrekkelig med næring for å kunne sverme. Tidspunktet er også avhengig av art, forklarer skadesjefen.

Sverming innendørs

Hvis du oppdager noen få flygemaur inne, har de antakelig bare forvillet seg inn. Da er det ingen grunn til bekymring. Men om du har store svermer innendørs, er det et nokså sikkert tegn på mer omfattende mauraktivitet i boligen. Det er sjelden det kommer store mengder med svermende maur utenfra.

– I slike tilfeller bør du få utbedret problemet, råder Stormoen.

Tips for å holde mauren unna

Det er vanskelig å forebygge et angrep, men det hjelper å holde det rent og ryddig både ute og inne.

Ute:

Inne:

Kilde: