Dobling i antall mus- og rottesaker – Ikke bli en del av statistikken

Dobling i antall mus- og rottesaker - Ikke bli en del av statistikken

Foto Norsk Hussopp Forsikring

Del denne saken

Norsk Hussopp Forsikring får nå inn mer enn dobbelt så mange saker på mus og rotter som i fjor. – Østlandet og Vestlandet må håpe på snø, for snøen roer ned musa, sier skadesjef Svein Stormoen.

Det finnes ingen offisiell statistikk over smågnagerår i Norge. En årsak til at ingen holder telling, kan være at forekomsten av mus gjerne varierer stort over relativt små avstander.

– Dette gjelder spesielt for skogmusa. Finner du uvanlig mange av dem et sted, kan det tre mil unna være helt normale forekomster, sier seniorforsker Arnulf Soleng ved seksjon for skadedyrkontroll på Folkehelseinstituttet.

En som kan bekrefte at det er uvanlig mye mus i deler av landet, er skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

– Vi merker det spesielt på Østlandet og Vestlandet, hvor statistikken vår i høst har skutt rett til værs. Folk som bor eller har hytter i disse landsdelene, må nesten håpe på snø, siden snø gjør at aktiviteten til musa blir lavere. Når det er lite snø, fortsetter musa matjakta, sier Stormoen.

Statistikken han viser til reflekterer hvor mange mus- og rottebekjempelser Norsk Hussopp Forsikring har vært involvert i så langt i år.

Dette må du passe på
Soleng i Folkehelseinstituttet sier husmus og rotter ikke følger smågnagersyklusene vi ser i naturen.

– Når vi snakker om museår, mener vi år med mye norsk, frittlevende, vill mus. Husmusa bor bare innendørs, og påvirkes derfor ikke av tilgangen på mat i naturen slik de andre museartene gjør, forteller Soleng.


Norsk Hussopp Forsikring gir følgende råd til dem som vil unngå mus- og rottebesøk:

Her kommer de seg inn
De fleste som får mus eller rotter i huset, hytta eller i leiligheten, opplever det som en stor belastning. Dyrene kan gjemme seg i vegger og tak, og det kan oppstå problemer knyttet til avføring og lukt. I tillegg kan dyrene gjøre store materielle skader og være vanskelige å bli kvitt.

Rottene kommer seg inn på denne måten:

– Husk at rotter er gode både til å svømme og klatre. De kan dessuten hoppe langt, avslutter Stormoen.

Kilde: