Disse insektene plager oss mest – det er spesielt to insekter du bør være oppmerksom på

Disse insektene plager oss mest - det er spesielt to insekter du bør være oppmerksom på

DE STØRSTE PLAGEÅNDENE: Skjeggkre plageånd nummer én, men det er veggedyr og stokkmaur du bør bekymre deg for. FOTO: Norsk Hussopp Forsikring

Del denne saken

Ifølge skadedyrstatistikken fra Folkehelseinstituttet er skjeggkre plageånd nummer én, men det er veggedyr og stokkmaur du bør bekymre deg for, sier eksperter.

Folkehelseinstituttets oversikt over hvilke skadeinsekter som oftest måtte bekjempes i 2019, viser at skjeggkre troner øverst på listen med hele 6788 bekjempelser. Det er nesten 100 prosent økning fra året før, da det var 3500 bekjempelser av dette plagsomme insektet.

Veggedyr, svart jordmaur, stokkmaur og stikkveps er de andre verstingene i skadedyrstatistikken.

– Økningen i skjeggkrebekjempelser kan skyldes at folk er mer oppmerksomme på dette skadedyret, og de oppdages mest i nyere boliger. Skjeggkre vandrer ikke over plenen fra villa til villa, men kan komme inn i hus og leiligheter sammen med emballasje fra blant annet møbler og byggevarer, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

– For å unngå at de kommer inn i boligen, er det lurt å fjerne kartong og emballasje raskt når man har handlet større varer, eller eventuelt ta av emballasjen utendørs, råder Stormoen.

Psykisk ubehag
Nest øverst på statistikken kommer veggedyr, med 3058 bekjempelser i fjor. Disse kommer gjerne med bagasjen hvis man har vært på reise. Stormoens råd er å plassere kofferten på en koffertkrakk når man er ute og reiser, i stedet for å legge den på sengen. Når man kommer hjem, er det lurt å åpne kofferten i badekaret og riste klærne.

– Verken skjeggkre eller veggedyr utgjør direkte skade på bygningsmassen, men mange synes de er ubehagelige å ha i hus. Veggedyr er dessuten blodsugere, og kan forårsake kløe og annet ubehag, sier Stormoen.

– Veggedyr stikker vanligvis mennesker om natten, og oppholder seg først og fremst i senger eller sofaer der de gjemmer seg i alle tilgjengelige sprekker og små hulrom, supplerer skadedyrforsker Anders Aak i Folkehelseinstituttet.

Han forteller at hus og leiligheter er fulle av insekter, og at de aller fleste er helt ufarlige. På Folkehelseinstituttets oversikt over innsendte dyr kommer «ikke-dyr» høyt opp på listen. Mange synes det er ubehagelig med småkryp, og hvis de ser noe som kan være et skadedyr sender de det inn for å få det undersøkt.

– Jeg vil råde folk til heller å være oppmerksomme på skadedyr som kan utgjøre større skader hvis de får holde på i lang tid, sier Aak.

Maur, veps og biller skader bygningsmassen
De insektene som oftest gjør skade på bygningsmassen er maur, stripet borebille og av og til veps.

– Maur kan gnage bort deler av konstruksjonen for å få et sted å bo, mens stripet borebille og husbukk spiser treverk. Veps kan gnage bort løs trefiber, og blir dermed av og til en reell skadevolder, utover at den kan stikke, forteller Svein Stormoen.

Det finnes ingen enkel oppskrift for å unngå å bli plaget med insekter, men Stormoen har noen tips og råd.

– Insekter er bestandig på jakt etter kilder til næring, og mange av dem tiltrekkes av matrester og søppel. Hvis du har det ryddig, rent og tørt, er sjansen mindre for at de slår seg ned i vegger, gulv og treverk, sier han.

For å gjøre det vanskeligere for maur å komme inn i huset, er det smart å holde hagen stelt, og unngå å ha tett vegetasjon med planter og buskvekster langs husveggene.

Folkehelseinstituttet lager rapporten på grunnlag av antall bekjempelser norske skadedyrfirmaer utfører hvert år. Det kan forekomme mørketall.

Topp fem liste over skadedyrbekjempelser i 2019:

  1. Skjeggkre
  2. Veggedyr
  3. Svart jordmaur
  4. Stokkmaur
  5. Stikkveps
Kilde: