Ikke oppbevar veden inne

Ikke oppbevar veden inne

Fyringssesongen er på vei, og da er det spesielt én ting du må unngå. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside

Del denne saken

Med høst og kaldere vær begynner også fyringssesongen for fullt. Syns du det enkleste er å oppbevare større mengder ved innendørs, bør du derimot tenke deg om.

Kan være store mengder muggsopp på ved
Forsker Lone Ross Gobakken ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) kunne i fjor fortelle Dinside at det er svært vanlig å finne muggsopp, eller muggsoppsporer i større mengder, på overflaten av vedkubber.

I en del tilfeller vil du kunne se muggsoppvekst med det blotte øye, forteller forskeren.

Kan gi helseplager
Ifølge forskeren kan det gi helsemessige plager å puste inn muggsoppsporer. Og nettopp når du håndterer ved, vil det frigjøres muggsoppsporer fra overflaten av veden og disse sporene vil frigis til den omkringliggende luften.

Helle Grøttum, generalsekretær i LHL Astma og allergi, bekrefter dette.

Hun forteller videre at muggsopp også produserer giftstoffer som kan gi luftveissymptomer, tretthet, nedsatt almenntilstand og konsentrasjonsvansker.

I kveld kan du vinne inntil 20 millioner!
Også Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges Astma og Allergiforbund (NAAF), har påpekt at dersom oppholdsrom blir lagringsplass for ved, er det store muligheter for at muggsopp fra ved kan bidra til dårlig inneklima.

Ta inn litt av gangen
Både NAAF og NIBIO-forskeren anbefaler å ikke ta inn mer ved enn strengt tatt nødvendig, og ikke mer enn den mengden man har behov for i løpet av kvelden.

Ross Gobakken legger til at jevnlig vedfyring gir god ventilering av boligen, mens sporadisk fyring gir lavere ventileringsgrad, dermed er det ekstra viktig å begrense lagringen av ved innendørs ved lite fyring.

NAAF får hver høst og vinter får henvendelser fra personer som blir syke når de fyrer med ved. Gustavsen har uttalt at han tror situasjonen ofte kan bli bedre dersom beboerne gjør enkle endringer i vaner og fyringsrutiner.

Både Verdens helseorganisasjon (WHO) og FHI skal ha konkludert med at muggsopp i boligen gjør at du er utsatt for økt risiko for symptomer på luftveissykdom, luftveisinfeksjoner og forverring av astma, skriver LHL.

Så mye har det det å si hvor tørr veden er
Ifølge Lone Ross Gobakken har det svært mye å si hvor fuktig veden er, på om muggsoppen vil etablerer seg og vokse. På fuktig ved kan muggsopp etablere seg, vokse og produsere spore på kort tid.

Hun anbefaler at man sjekker veden for synlig muggsoppvekst når man kjøper den, og sørger for at veden overholder kravene til fuktighet som er maks 22-25% trefukt avhengig av treslag.

Kilde: