Slik ble arkivet kvitt skjeggkre-problemet

Slik ble arkivet kvitt skjeggkre-problemet

Skjeggkre har lenge truet oppbevaringen av de gamle papirene i IKA, men nå har de funnet en løsning. Skadedyret livnærer seg av cellulosen i papir. FOTO: TORDIS GAUTEPLASS / NRK

Del denne saken

Kombinasjonen av kuldegrader og giftåte har tatt knekken på skjeggkre i Det Interkommunale arkivet i Kongsberg. Nå ønsker de å dele metodene de brukte.

– Vi hadde vel en god følelse for at dette skulle fungere, men vi så kanskje ikke for oss at giftåte kom til å fungere så raskt. Det var en positiv overraskelse, sier Espelid.

Lever på papir

Skjeggkre regnes som skadedyr, men er ikke til skade for bygninger eller mennesker. De spiser papir, og papir er det mye av ved norske arkiv.

Ved Nasjonalbiblioteket har de hatt problemer med skjeggkre og klart å holde dyrene unna magasinene, takket være omfattende regler for renhold og ryddighet.

I januar 2019 kunne seksjonsleder for bygg og tekniske tjenester ved Nasjonalbiblioteket, Ståle Bakken, fortelle at de også brukte minusgrader på arkivmaterialet.

– Det står limfeller mange steder, og vi er nøye med renholdet. Vi rydder ofte og fryser ned alt materialet som skal arkiveres. Vi har lagt ned mye arbeid og er ganske fornøyde, sa Bakken.

Deler rapport
Nå ønsker de å dele sine erfaringer med andre tilsvarende institusjoner, og har blant annet ferdigstilt en rapport om frysing av arkivmateriale som tiltak mot skjeggkre.

Inne i denne er det en limfelle som fanger opp skjeggkre.
Hos IKA førte de ansatte nøye statistikk over fangsten av skjeggkre. Inne i denne er det en limfelle som fanger skadedyret.

Hun forteller at de fortsatt kan finne ett og annet skjeggkre, gjerne i området der de mottar papp, men at det er så lite at de sier de er kvitt problemet.

Arkivet bruker allikevel fortsatt limfeller.

Kilde: