Nå kommer loppa!

Nå kommer loppa!

Norsk Hussopp Forsikring / Linn Merete Rognø / NTB / LOMMELEGEN / FHI

Del denne saken

-Vil hoppe mot oss, i håp om å få seg et måltid, sier ekspert. Slik beskytter du deg mot loppebitt!

Endelig vår! Og med våren kommer hvitveis, blåveis, bar asfalt. Og fuglelopper.

Mange fuglelopper, forteller Tone Birkemoe.

Hun er professor ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Og ifølge Birkemoe blir et stort antall mennesker bitt av fuglelopper hvert år.

Men hvor og hvorfor dukker loppene opp om våren? Og hva kan du gjøre for å beskytte deg selv mot bitt?

Ekspertene gir deg svaret!

Her biter loppene deg

Fuglelopper er den vanligste loppearten som biter mennesker. Det er mest vanlig å bli bitt om våren, fra mars til juni. Blir du bitt, er det ikke farlig, men bittene klør på huden, for noen mennesker kan kløen bli rimelig intens.

– Fuglelopper lever som parasitter på mange ulike fuglearter, og du finner dem oftest i fuglereir. De voksne loppene suger blod fra fugler, mens larvene til fugleloppa suger ikke blod, men spiser annet organisk materiale i reiret, blant annet avføring fra de voksne loppene.

Det forteller Mari Steinert, leder ved seksjon for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet.

Larvene forpupper seg inne i en kokong i fuglereiret og utvikler seg til voksen i løpet av sommeren eller høsten.

– Mange av loppene overvintrer som voksne inne i denne kokongen, og kryper først ut når det blir vår og varmere vær. Da gjør de seg klare til å hoppe over på en fuglevert, sier Steinert.

Vi kan ofte se loppene sitte i og rundt fuglekasser tidlig på våren, og loppene vil forsøke å hoppe mot det som måtte dukke opp i nærheten:

– Du får ofte stikk rundt midjen og på bena. Bittmerkene står vanligvis i gruppe eller på rekke etter hverandre, legger forskeren til.

Loppebitt

Kilde: Helsenorge.no

Obs på kjæledyr

Har du kjæledyr som katt og hund, bør du være spesielt obs på lopper. For hvis loppa bommer på en fugl og havner på bakken, vil den sitte og vente på bakken til noen andre kommer forbi.

– Da kan loppene dra ut på vandring, opp og ned trestammer eller husvegger og komme inn i hus – for eksempel gjennom åpne ventiler eller vinduer. Hunder og katter kan også få fuglelopper på seg og ta de med seg inn, der loppene igjen kan angripe mennesker, forteller Steinert.

Birkemoe forteller at katten deres dro med seg lopper inn i huset, og da endte deler av husstanden opp med å klø i noen uker. Dermed startet jakten på loppene, noe hun skriver mer om her.

– De er små, svarte og bare få millimeter lange, og de kan hoppe. Etter 10 minutters jakt fant vi den første – skjult under en pute ved siden av kattas favorittliggeplass. Loppa hoppet, men jeg var raskest, og vips lå insektet på et lite glass, avstengt fra all verdens fristende blodkilder, forteller Birkemoe.

Unngå loppe-angrep

Så hvordan kan du unngå å bli angrepet av lopper nå som våren har gjort sin ankomst?

Først og fremst kan du hindre fugl i å bygge reir på og like ved boligen. For hvis det finnes gamle reir i nærheten, kan du risikere å få lopper på deg, understreker Steinert.

– Men mange synes det er hyggelig med fuglekasser og fugl i nærheten. Da er det lurt å fjerne det gamle reirmaterialet fra fuglekasser, men utenom hekkesesongen, råder hun.

Hun anbefaler også å ha på beskyttelsesutstyr som regntøy og hansker for å beskytte deg mot loppebitt.

– Hvis du rensker opp et par uker etter fugleungene har fløyet, eller på vinteren, så kan du slippe unna mange nyklekkede lopper. Det går an å se loppene med det blotte øyet, så hvis det skulle være mye lopper så vil du legge merke til det, sier forskeren videre.

Lopper i bolig

Kilde: Helsenorge.no

Fått lopper i hus?

Den gode nyheten er at om det dukker opp lopper i boligen kan de enkelt fjernes ved hjelp av støvsuging, tipser Steinert.

Men det kan være lurt å sjekke hvor de kommer fra, råder hun:

Det er samtidig betryggende å vite at inne i våre hus så vil loppene dø etter kort tid, rundt en-to uker, fordi de ikke trives i tørt inneklima, opplyser Steinert. De kan heller ikke legge nye egg etter å ha sugd blod fra mennesker. Fugleloppa er avhengig av fugleblod.

– Derfor vil det ikke være noe vedvarende problem om du har fått fuglelopper i hus. Det er heller ikke kjent at lopper overfører sykdom til mennesker her i Norge, avslutter hun.

Fjerne loppene

Kilde: Helsenorge

Kilde: